Te roade invidia?

Daca raspunsul e afirmativ, macar transforma sentimentul in ceva productiv.

Am momente in care sunt invidios, recunosc. Dar in acelasi timp admir persoana respectiva. Motivul pentru care nu o urasc si nu las invidia sa ma consume e simplu: pentru ca nu ma simt inferior. Pentru ca ma simt capabil sa realizez aceleasi lucruri. Si sa nu uitam o chestie: daca intr-o perioada a vietii te preocupa un aspect (de exemplu: vrei sa calatoresti sau vrei sa te distrezi), de ce ai invidia pe cineva care tocmai a avansat in cariera si are salariu mai mare?

Deci hai sa facem diferenta intre invidie distructiva si invidie constructiva. Sa zicem ca ai un vecin cu o nevasta sau iubita.. cum sa-i zic, ca nu-mi vine cuvantul.. buna! Ce faci in cazul asta? Speri sa moara femeia vecinului in timp ce i-o pune capra? De ce? Nu mai exista si alte ca.. femei? Fii mai ambitios, o sa-ti gasesti si tu jumatatea (mai e si varianta sadica in care devii atat de successful incat te va dori iubita vecinului).

Lasand gluma la o parte, ce vreau sa subliniez e ca

in momentul in care lasi invidia sa te domine, faci doua greseli fatale. In primul rand, e o risipa de timp si energie. In al doilea rand, a invidia pe cineva inseamna a recunoaste ca ii esti inferior. Devii propria ta competitie (in sensul rau, de auto-limitare).

O trasatura tipica majoritatii oamenilor (hai sa nu zic “la romani”, ca deja e cliseu) e faptul ca nu promoveaza persoanele de succes, pentru ca se simt amenintate de ele. Prefera sa le puna bete in roate, sa le arunce priviri incarcate de ranchiuna, in loc sa le admire si sa le transforme in prieteni.

Ce-ar fi sa devii propria ta competitie in sensul bun? Sa iti lansezi provocari, sa te auto-impulsionezi si sa depasesti obstacol dupa obstacol pana in momentul in care vei fi tu cel invidiat.

Apropo, uite un motiv bun de invidie: le ai pe toate, nu-ti lipseste nimic, dar esti intretinut (de parinti sau, mai rau, de nevasta sau de prieten), iar un prieten isi cumpara un lucru la care visa (o plasma, de exemplu). Da, stiu ca ai vreo 4, din care una-n buda, dar daca n-ai muncit pentru ele, eu cred ca ai motiv sa fii invidios. Daca te simti penibil, esti pe drumul cel bun.

Deci, invidia e pentru lenesi. Doar daca o transformi intr-un lucru constructiv, te poate ajuta sa evoluezi.

Voteaza articolul pe Blogoree

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars (5 votes, average: 6.40 out of 7)
Loading ... Loading ...


    Articole asemanatoare:
  1. SET set
  2. Azi am omorat o femeie
  3. Snobism la superlativ
  4. Ai un mormant cool

This entry was posted in Toate and tagged , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

9 Comments

  1. Posted February 5, 2009 at 10:01 pm | Permalink

    apropo de invidie… eu chiar nu am personalitate, deloc?

  2. Catalin
    Posted February 5, 2009 at 10:03 pm | Permalink

    Fiecare om are personalitatea lui.
    Dar faptul ca mi-ai pus intrebarea asta, e primul semn ca mai ai de lucrat la ea. :)

  3. Posted February 5, 2009 at 10:08 pm | Permalink

    ee… mda… recunosc… ma plictiseam…. de fapt…. ma rodea invidia cum de tu te intretii singur si eu stau cu chirie platita de ai mei…

  4. Catalin
    Posted February 5, 2009 at 10:14 pm | Permalink

    Fa ceva in privinta asta. Un strop de ambitie iti trebuie. :)

  5. Posted February 6, 2009 at 12:17 am | Permalink

    Atata vreme cat vezi partea plina a paharului, vei putea face si ceea ce spui tu aici. So, let’s just be positive and envy constructively!

  6. Posted February 6, 2009 at 12:48 am | Permalink

    And work for an out of the ordinary life.

  7. Posted February 6, 2009 at 3:25 am | Permalink

    Sunt leneşă. Asta înseamnă că sunt şi invidioasă neapărat?

  8. Posted February 6, 2009 at 6:43 am | Permalink

    uneori parca iti trebuie o samanta de invidie ca sa iti autoinduci un sut in fund in asa fel incat sa avansezi inca putin. daca dureaza o zi si are efecte productive, adica daca efectele pozitive sunt mai durabile si mai notabile decat invidia, toate-s bune.

    da’ la unii chestia asta e patologica, traiesc ca sa invidieze si ca sa bage strambe celor care isi vad de treaba…e ca un hobby :) ) dar chiar si asa daca stai sa te gandesti intr-un mod bolnav, si asta e tot constructiva :) ) ii face sa se simta bine…

  9. Catalin
    Posted February 6, 2009 at 9:22 am | Permalink

    Moretta – nu. Dar oamenii invidiosi care nu fac nimic in privinta asta sunt, de obicei, lenesi si lipsiti de ambitie.

    Luana – da, e buna asta cu “invidia e un hobby”, probabil persoanele respective nu se simt in stare sa faca ceva mai bun.
    Eh, macar daca tot ce te face sa te simti bine ar fi constructiv. Probabil as merge doar cu alcool la munca. :) )

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

Subscribe without commenting