Inainte de toate, iata linkurile spre primele 2 zile: Ziua 1 & Ziua 2.
Barcelona in 6 zile. Ziua 3, marti, 1 septembrie
In ziua a treia, cu forte proaspete, oarecum, dupa 8 ore de somn, ne-am pus pantofii de scandal, pregatiti pentru un nou semimaraton. (Go, Rocky, go!)
Primul obiectiv: Parc de la Ciutadella. Nu stiu daca am ales cea mai buna varianta cand am optat sa coboram la statia de metrou Ciutadella-Villa Olimpica. Am apreciat (uitandu-ma pe harta) o distanta de aproximativ 1500 m de la statia respectiva pana la intrarea in parc. Mai aproape de intrare sunt Barceloneta si Arc de Triomf. In zona, aproape de Barceloneta, se afla si Muzeul Picasso (la care nu am ajuns, din pacate), lucru de notat pentru cine are pe lista locurilor de vizitat, atat muzeul, cat si parcul.
Mi-a placut Parc de la Ciutadella inca de la intrare. Statui, vegetatie bogata si exotica (palmieri, arbori cu trunchiul foarte gros si alte plante neidentificate), mult verdeeee. Mi-a mai atras atentia fantana din ultima poza, care ilustreaza fabula cu vulpea si barza (sau cocostarcul si vulpea, in alta varianta). Nu este foarte impunatoare, dar mi-a placut fabula cand eram mic (nu mai stiu exact in ce forma am citit-o).
La un moment dat am dat peste o pisica domestica (trebuia sa mentionez asta, pentru ca gradina zoologica se afla chiar langa parc ). Era foarte cuminte, spre bucuria nepoatei, care s-a jucat cu ea si a hranit-o. Sa fie oare din cauza ca spaniolii nu sunt cruzi cu animalele?
Nu am ajuns nici la Arcul de triumf, din pacate. M-am rezumat la a-i face o poza de la distanta. Pare mai mic decat cel din Bucuresti sau cel din Paris, dar parca-i mai frumos.
Mi-au placut mult papagalii. In timpul documentarii pentru articolul anterior, am aflat ca specia (monk parakeet, nu stiu numele in romana) nu era specifica zonei si “fie au fost eliberati intentionat, ca sa adauge culoare parcului [era vorba de Parc Guell, dar cred ca ideea se aplica si pentru celelalte parcuri], fie au scapat din captivitate”. La inceput alergam disperat dupa ei, dar ii vedeam doar in zbor (erau prea rapizi ca sa-i pot poza). Datorita culorii, erau mai greu de reperat in palmieri. Intr-un final am inceput sa-i zaresc si am facut cateva poze. Ma rog, dupa toata agitatia asta, am surprins vreo 5-10 care sedeau ostentativ pe iarba, zambind la camera.
Am facut si niste poze cu lacul. Iarasi: mi-a placut ca are multa vegetatie in jur. De asemenea, are o insulita in mijloc, foarte draguta. Si multe măcănitoare!
M-a impresionat fantana. Mentionez, dintre elementele care mi-au incantat ochiul: grifonii, statuile ornamentale, cascada, pestera si Carul Aurorei (El Carro de l’Aurora).
N-a mai ramas decat sa ne indreptam spre ultimul obiectiv, un mamut imens, a carui trompa se bucura de o popularitate ridicata printre copii, care stateau la coada sa se pozeze pe ea. Si nu numai, dupa cum se vede in a treia poza, rezistand cu stoicism si la “incercari” mai grele (la propriu). Noroc ca nu erau muncitori romani in echipa care a turnat cimentul. )
Apoi am mai poposit pe banca vreo 15 minute, ocazie cu care nepoata-mea a servit ca model..
.. iar inainte sa plecam am pozat ratele de pe lac.
In concluzie, am fost impresionat de Parc de la Ciutadella, mi-a placut mai mult decat Parc Guell. Este bogat in vegetatie, are mai multe pasari (inclusiv ca numar de specii), apoi mai sunt lacul, fantana si un loc de joaca pentru copii. Bine, asta nu inseamna ca Parc Guell nu e de vizitat, dimpotriva. Pana la urma, vorbim de doua chestii diferite, e ca si cum ai compara Cismigiu cu Herastrau.
Nu am fost la gradina zoologica, pentru ca ai mei fusesera deja cu cateva zile inainte (ei au ajuns inaintea mea in Barcelona). Intrarea e in jur de 15 euro, din ce am inteles, dar merita vizitata. Daca va hotarati sa vizitati gradina zoologica, nu ratati spectacolul cu delfini (interesati-va de ora la care se tine).
Urmatorul loc de vizitat: stadionul Camp Nou. Pe drum, am mai facut niste poze, printre care:
Mi-a placut ca paunul din a treia poza umbla nestingherit pe o alee din apropierea parcului.
Buuun, sper sa nu va dezamagesc: o sa fiu mai zgarcit in detalii despre stadion, pentru ca nu ma pasioneaza fotbalul si nu m-a impresionat turul stadionului (chiar daca sunt o groaza de chestii de vazut). De fapt, impresia e neutra: nu-mi pare rau de banii pe care i-am platit pentru tur si nici pentru timpul alocat, a fost o experienta “ok”. Cumnatul (cu care ne-am intalnit dupa plimbarea in parc) a fost mult mai incantat, mai ales ca astepta de cateva zile momentul respectiv.
Deci, dupa cum ziceam – putine detalii, multe poze.
Partea cea mai misto a fost ca am reusit sa pozez un papagal, de data asta mai de aproape si pe asfalt (pentru un contrast mai bun). Un bilet era 17 euro, daca nu ma insel.
Turul a inceput cu o proiectie 3D (fiecare primea cate o pereche ochelari pe care-i returna ulterior). Mi-a placut cum erau filmati spectatorii care faceau galerie – se vedeau de parca ar fi niste mini-omuleti de jucarie. Au urmat vestiarul, dusurile, capela, apoi am ajuns in partea de jos a stadionului (nu stiu cum ii zice).
Am ajuns, la un moment dat, si la tribuna oficiala. Am trecut, apoi, pe langa sala in care se tin conferintele de presa. A urmat muzeul, unde puteai afla o sumedenie de lucruri despre istoria stadionului, a echipei, despre jucatorii si alte personalitati marcante ale FC Barcelonei si despre felul in care au evoluat echipamentul, mingile, etc.
De notat ar fi: macheta stadionului, precum si cateva poze + informatii despre alte stadioane faimoase din lume (de exemplu, Allianz arena). Intr-una din poze puteti vedea fluierul care a fost folosit la arbitrarea primului meci de pe Camp Nou. Nenea cu mustata care apare in doua din poze (tablou + figurina) este fondatorul clubului, Joan Gamper. Tot el a fost si presedintele clubului pentru 15 ani.
Dupa cum ziceam, experienta a fost neutra, nu pot spune ca mi-a parut rau ca am dat banii respectivi, dar dupa vreo 2-3 ore ma cam plictisisem, ce-i drept. La finalul turului nu puteai iesi prin alta parte decat prin magazinul oficial (cam asa era peste tot), de unde puteai cumpara echipament sportiv, inclusiv de la cluburi importante din Europa, mingi (de fotbal, handbal, volei, etc.), tricouri personalizate cu numar si nume, mingi in miniatura, sepci si alte accesorii, obiecte sau replici de trofee donate de jucatori si suveniruri, multe suveniruri.
Mi-am adus aminte de o chestie care mi s-a parut interesanta si inserez poza aici, din comoditate. In zona cu tribuna oficiala era o terasa cu vedere spre partea din spate a stadionului. Undeva in partea dreapta am observat un cimitir cu mai multe niveluri.
De la FC Botiga am plecat in graba, cu sor-mea si cumnatul, spre un local unde ne astepta o cina traditionala si un spectacol de flamenco. Asta ca sa gustam un pic din Barcelona culturala.
Nu retin numele restaurantului, dar cred ca este destul de cunoscut: in pozele de la intrare se laudau cu oaspeti de seama, cum ar fi Harrison Ford, Ronaldinho sau Hugh Heffner si 3 iepurasi. Mi-a placut ca avea un aspect traditional, diferit de restaurantele de duzina: faianta, placi decorative din portelan, scaune si mese verzi (foarte inspirata alegere, avand in vedere ca aripa respectiva a localului e situata la subsol).
Mancarea nu a fost la fel de buna ca in El Trobadore, de care v-am povestit in articolul anterior, cu exceptia salatei de creveti (erau foarte proaspeti). Chiar si-asa: tapas cu vin si flamenco nu e deloc o combinatie rea, toata lumea era binedispusa.
La un moment dat erau invitati la dans si spectatorii. Pe fast-forward, ce-i drept, dar, totusi, frumos. Blonda m-a luat la dans si am avut un flashback spre dansatoarea din Carul cu bere. Sa va arat cum m-am facut de ras? Naaah.. m-am razgandit in ultima clipa. Ma rezum la cele doua clipuri in care apar doar dansatorii.
Cam atat despre cea de-a treia zi petrecuta in Barcelona. Nu ezitati sa criticati sau sa puneti intrebari, daca am uitat sa acopar vreun aspect. Multumesc pentru rabdare.
Obiectivele majore pe care le voi prezenta in articolul asociat zilei 4 sunt: portul, acvariul si Tibidabo.
11 Comments
Mai, vrei sa spui ca papagalul ala zbura liber pe acolo, nu era al nimanui?
Yup, pretty sweet, huh?
Indeed
Aia mică e o scumpete!!!!
Nu-i asa?
She’s a star, baby.
Super … norocosi sunt cei care ajung pe acolo, au ce vedea.
Chiar exista cimitir cu mai multe nivele?
Iti doresc sa ajungi si tu in Barcelona, e unul din cele mai misto orase din Europa. Sfatul meu e sa aloci macar o saptamana acestui oras, pentru ca sunt multe de vizitat.
PS. Pai din ce-am vazut, chiar daca era la distanta.. cimitir parea (da click pe poza si fa zoom).
Catalin, articolele tale au venit la fix. La sfarsitul lunii voi ajunge si eu in Barcelona pentru prima oara si, desi voi avea un ghid local foarte bun, imi place sa ma documentez de inainte
Imi place ca ai uploadat foarte multe poze si ai si filmat. Articolele mele n-or sa fie asa de colorate, fiindca n-am camera foto cu mine. Dar, sper sa ma descurc
@Elena.. heeey, chiar ma bucur ca sunt de folos pentru cineva. Ma gandeam ca macar prietenii apropiati si cei care au fost in Barcelona sau au de gand sa mearga vor avea rabdare sa le citeasca. Poate pana la sfarsitul lunii scriu si partea a 5-a.
In ultima zi (a 6-a) m-am suit pe autobuzul turistic si am parcurs traseul rosu si albastru pentru o imagine de ansamblu asupra a ce vazusem in zilele anterioare. Am coborat in vreo 3-4 locuri pe care nu le vizitasem (unele le aveam in plan, altele nu – coboram pentru ca imi placea descrierea ghidului audio).
Spoiler.
Eu n-am fost niciodata fana a tururilor organizate pentru turisti, fiindca imi place mult mai mult sa descopar totul pe picioarele mele
Un alt motiv ar fi banii pe care ii dai pe ticket. Dar, fiecare cu ale lui
Hmm.. nu e un tur organizat in adevaratul sens al cuvantului.. pentru ca te poti urca si cobori in autobuz oriunde si de oricate ori vrei, in ziua respectiva. Pentru mine era chiar misto.. pentru ca puneam cap la cap franturile de informatie din zilele anterioare cu ce auzeam in casti si vedeam din alta perspectiva obiectivele turistice.
In plus, imi placea sa stau cu harta in mana si sa urmaresc traseul autobuzului – in felul asta am invatat mai bine orasul si mi-am dat seama ca unele atractii la care fusesem in zile diferite erau la doar cateva sute de metri unele de altele.
Despre bani, no comment – stiu ce inseamna sa fii student. Totusi, daca o sa ai un buget acoperitor, iti recomand si autobuzul turistic. Desi nu stiu cum e vremea in decembrie acolo..
6 Trackbacks
Barcelona in 6 zile- Ziua 3 – A blog on evolution…
Un jurnal de calatorie personal si subiectiv. 6 zile in Barcelona. In ziua a treia am vizitat Parc de la Ciutadella si stadionul Camp Nou. De asemenea, a mai fost alocata Barcelonei culturale si Barcelonei gastronomce….
[...] This post was Twitted by catalinpopa [...]
[...] Mai intai insa, iata linkurile spre articolele anterioare: Ziua 1, Ziua 2 & Ziua 3. [...]
[...] atat despre ziua a doua. Stati pe fir pentru ziua 3. (5 votes, average: 7.00 out of 7) Loading … Articole [...]
[...] [notabila] cand am vazut o proiectie 3D. [Mai vazusem un filmulet de prezentare al FC Barcelona, cand am vizitat Camp Nou] Deci nu am avut un alt reper. Oricum, am fost impresionat, in special de cadrele panoramice, [...]
[...] intai, iata linkurile spre articolele anterioare: Ziua 1, Ziua 2, Ziua 3 & Ziua [...]