Sezatoare virtuala. Ziua 6

In ziua 6 isi face debutul si Andrei Rusu cu o povestire faina de tot. Si mai are o groaza de poezii faine in repertoriu. :)


Tu, Nichita, de Mircea Cărtărescu

Cînd am stat prima dată faţă-n faţă cu Nichita Stănescu (mă simţeam de parcă aş fi stat la masă cu Eminescu sau cu Baudelaire) eram la restaurantul Uniunii Scriitorilor cu prietenul meu Traian T. Coşovei. Am fost atunci atît de intimidat de ochii albaştri, foarte depărtaţi, ai lui Nichita, încît vreo jumătate de oră n-am putut scoate o vorbă, lucru pe care el l-a luat drept o tăcere ostilă.

“Bătrîne, gata!” mi-a spus pînă la urmă. “Ai dreptate, sînt cel mai prost poet din lume. Dar hai să stăm de vorbă, totuşi, şi să ciocnim un pahar ca doi prieteni.” “Dar dimpotrivă”, i-am răspuns, “am tăcut fiindcă vă respect prea mult…” “Haide, lasă-l pe vă şi pe dumneavoastră. Zi-mi tu, bătrîne!” “Iertaţi-mă, dar nu pot…” Atunci Nichita s-a uitat la mine mai atent. “Ascultă, tu eşti credincios?” “Da, bineînţeles.” “Şi te rogi cîteodată lui Dumnezeu?” “Da, uneori.” “Şi cum îi spui lui Dumnezeu cînd te rogi, Tu, Doamne, sau Dumneavoastră, Doamne?” “Tu”, i-am răspuns zîmbind, pentru că mi-am dat seama brusc ce vroia să spună. “Şi-atunci, dacă lui Dumnezeu îi spui tu, mie de ce-mi zici dumneavoastră? Hai, bătrîne, zi-mi Nichita, şi să fim sănătoşi…”

De-atunci, în puţinele momente în care ne-am mai văzut, m-am străduit să-i spun pe nume: tu, Nichita.


Detalii despre aceasta initiativa gasiti aici.

Ce vreau de la voi, cititorii sau “privitorii” este:

1. feedback la interpretarea originala
2. propuneri de improvizatie pe text. De exemplu: “interpreteaza aceasta poezie ca si cum ai fi Smeagol” sau “ca un extraterestru” sau “ca o persoana lacoma” etc.
3. propuneri de texte noi. Atentie la nuanta vorbe frumoase, incarcate de metafore vs. text generos pentru interpretare.
3a. propuneti recitatorul preferat pentru un text nou sau deja existent, dar care fusese interpretat de altcineva
4. dati mai departe persoanelor pasionate care ar fi interesate sa urmareasca aceasta serie de 365 de postari sau chiar sa participe (poate cunoasteti actori sau studenti la actorie sau, in general, oameni care au avut tangente cu teatrul)
5. sa prindeti curaj si sa pregatiti chiar voi o povestire sau alt moment artistic care s-ar potrivi pentru aceasta sezatoare
6. promovati initiativa si/sau poeziile preferate pe blog, twitter si facebook
7. inca sunt in cautarea unui titlu mai bun. Astept sugestii

Multumim :)

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars (7 votes, average: 5.43 out of 7)
Loading ... Loading ...


    Articole asemanatoare:
 1. Sezatoare
 2. Doua chestii
 3. Sumarul zilelor 32-46
 4. Sumarul zilelor 47-62

This entry was posted in arta and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

16 Comments

 1. Alina
  Posted September 16, 2010 at 11:05 pm | Permalink

  Tu..felicitari!
  Mi-ai placut.

 2. Catalin
  Posted September 16, 2010 at 11:19 pm | Permalink

  Andrei, u the man – primul comentariu si prima admiratoare. :)

 3. Simona O
  Posted September 17, 2010 at 10:09 am | Permalink

  Bravo Andrei:) in sfarsit printre noi:P

 4. Posted September 20, 2010 at 4:01 am | Permalink

  imi place povestirea si felul cum alterneaza Andrei cele doua voci

 5. Catalin
  Posted September 20, 2010 at 9:34 am | Permalink

  Si mie imi place mult povestirea asta. :)

 6. andrei rusu
  Posted September 20, 2010 at 2:42 pm | Permalink

  multumesc pentru aprecieri, dar uite ca din pacate ne laudam intre noi. sa speram ca in curand ne vor lauda sau chiar ne vor critica si oameni pe care nu-i cunoastem.

 7. Catalin
  Posted September 20, 2010 at 3:23 pm | Permalink

  Eu nu ma grabesc. :) Si, desi nu neg ca vreau sa primim apreciere din partea necunoscutilor, mi se pare mai important sa ne vedem de treaba si sa facem chestia asta cu pasiune. In timp ne vom cizela si poate vom reusi sa captam atentia mai multor persoane (ceea ce e foarte greu, avand in vedere ca traim in “generatia 3 minute”, iar tinerii care vin din urma fac parte mai degraba din “generatia 3 secunde” – timpul in care trebuie sa le captezi atentia).

  In alta ordine de idei, la capitolul feedback de la necunoscuti stai mai bine decat crezi. In general lumea nu se incumeta sa lase comentarii pe blog.
  Dar exista 8 persoane (altele decat cei care au interpretat pana acum) care au apreciat interpretarea ta pe facebook prin “like” sau comentariu la postarile de pe wall-ul meu si al tau.
  Exista o persoana care a dat chestia asta pe twitter, in afara de mine. Ma uitam acum la statistici si am observat ca lumea a inceput sa caute pe youtube dupa “sezatoare virtuala”, deci stiu ce cauta si vor sa revina (nu au ajuns intamplator) – numai la clipul tau ai 5 vizualizari din search-ul asta.

  Chestiile astea sunt mai putin palpabile nefiind intr-o forma centralizata. Daca raportam aprecierile primite mai sus la numarul de vizualizari ale clipului tau – doar 60, as zice ca initiativa a fost primita binisor. E mai putin probabil ca sezatoarea sa evolueze exponential, pentru ca nu e deloc ceva comercial, nu e “caterinca”, nu e manea, nu e.. :)

 8. Catalin
  Posted September 20, 2010 at 3:28 pm | Permalink

  PS. legat de faptul ca ne laudam intre noi: corect, nu e normal sa ne dam felii reciproc. Dar e bine sa ne sustinem si sa promovam campania ca intreg, nu doar evolutiile individuale. Asta e doar o sugestie, dar incercati sa promovati toate clipurile, nu doar ale voastre.
  Remarcile gen “super tareeee” sunt bine venite, ca un fel de aplauze virtuale.. pana la urma sunt rasplata muncii fiecaruia. Dar la fel de bine venita este si critica constructiva. :)

 9. andrei rusu
  Posted September 20, 2010 at 8:31 pm | Permalink

  sper ca nu m-ai inteles gresit, proiectul este foarte interesant si asta am spus si eu ca sper sa ne laude si altii, adica sa ne vada cat mai multi oameni dinafara grupului noastru.

 10. Catalin
  Posted September 20, 2010 at 8:44 pm | Permalink

  nu, nu, nu am perceput comentariul ca fiind agresiv. faptul ca am raspuns cu un comentariu kilometric dupa aceea nu are legatura cu asta, ci cu faptul ca ma gandisem deja la chestiile astea. :) ) astept si eu ca ideea sa sparga acest cerc deocamdata intim.

 11. Stefania
  Posted September 20, 2010 at 9:36 pm | Permalink

  il sparg eu… ca pasarea phoenix :D .. ca Andrei imi e mai simpatic decat voi ;) )
  te-am promovat si pe facebook.

 12. andrei rusu
  Posted September 20, 2010 at 9:51 pm | Permalink

  multumesc Stefania!

 13. Posted September 22, 2010 at 8:27 pm | Permalink

  Andrei, mie îmi place vocea ta. Chiar sunt curioasă de următoarea interpretare… dacă a fost o întâmplare sau chiar aşa o ai. :P

 14. Catalin
  Posted September 22, 2010 at 8:28 pm | Permalink

  Ti-as raspunde eu, dar mai bine fara spoilers. :)

 15. andrei rusu
  Posted September 22, 2010 at 10:28 pm | Permalink

  sunt convins ca o sa aflii la urmatoarea interpretare.

 16. ema
  Posted September 24, 2010 at 10:06 pm | Permalink

  vocea se schimba de la un personaj la celalalt dar atitudinea prea putin – la un moment dat chiar par unul si acelasi ceea ce e explicabil prin faptul ca povesteste aceeasi persoana dar… ar fi putut fi si mai bine :-)

One Trackback

 1. By polimedia.us/fain/ on September 17, 2010 at 12:34 pm

  Sezatoare virtuala- Ziua 6- Tu- Nichita – A blog on evolution…

  In ziua 6 isi face debutul si Andrei Rusu cu o povestire faina de tot. Si mai are o groaza de poezii faine in repertoriu. :)

  Nu uitati sa aruncati o privire si pe celelalte clipuri (+vot daca va sunt pe plac). Le gasiti la “articole asemanatoare”. …

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

Subscribe without commenting